• Ēdienu foto, Latvija, Rīga
Назад к списку

Kā mājas apstākļos radīt skaistas ēdienu fotogrāfijas

Pats galvenais noteikums ir izdomāt, kādu rezultātu jūs vēlaties panākt.

Izdevusies ēdiena fotogrāfija no kopējās pelēkās masas sāk atšķirties tikai tad, kad cilvēks jau iepriekš saprot, ko viņš vēlas iegūt, un uz nosprausto mērķi dodas pa amata meistarības un radošuma ceļu, izmantojot individuālo māksliniecisko gaumi, prasmes, fotoaparāta iestatījumus un fotogrāfiju rediģēšanu ar dažādu programmu palīdzību.Kā neatkarīga mākslas forma fotogrāfija pastāv jau vairāk nekā 160 gadus. Gadu gaitā tā ir izstrādājusi pati savus likumus. Ir pamatlikuma jēdziens un ir jēdziens – mode, jo fotogrāfija, tāpat jebkurš mākslas veids periodiski pārdzīvo dažādu novirzienu maiņas.


Piemēram, mūsdienās ir vispārpieņemts un moderni, ka ēdiena fotogrāfija rada ainu, kuras priekšplāns ir ass un skaidrs. Fotogrāfijas priekšplānā obligāti ir jābūt šķīvim ar ēdienu, karotei, vai arī pudelei. Šo priekšmetu vizuālajam attainojumam ir jābūt asam un skaidram. Pārējiem kompozīcijas elementiem, attālinoties otrajā plānā, pamazām jākļūst blāvākiem. Foto mākslas attīstības gaitā bija periodi, kad gan priekšplāns, gan aizmugures plāns bija vienāda asuma, netika akcentēts galvenais kompozīcijas elements.Kāds gan ir ieguvums modes diktētai pārejai no asām, skaidrām objektu kontūrām fotogrāfijā uz viegli izpludinātām līnijām?

Fotogrāfijā rodas vieglums : horizonts vai priekšplāns ir plūdlīnijās, mēs akcentējam uzmanību un saskatam autoram nozīmīgos objektus.Kvalitatīvas ēdienu fotogrāfijas var uzņemt arī ar lētu fotoaparātu. Taču, šajā gadījumā ir jāzin un jāatceras : jo mazāks ir matricas izmērs, jo fotoaparāts ir vienkāršāks. Jo fotoaparāts ir vienkāršāks, jo grūtāk ir sasniegt vēlamo efektu (taču tas nav neiespējams). Ja objektīvs ir mazs ar mazu diafragmu un mazu matricu, pēc fizikas likumiem, automātiski visas fotogrāfijas tiek uzņemtas asas. Taču, jo fotoaparāts ir apgreidotāks, jo fotogrāfam ir vairāk iespēju ietekmēt sev vēlamo galarezultātu.Dārgajiem fotoaparātiem ražotāji ir pievienojuši daudzas interesantas iespējas, programmas, kuras jūsu sniegumu pietuvina profesionālu fotogrāfu darbiem.

Ar šādu fotoaparātu ir vienkāršāk radīt to, ko jūs vēlaties.Taču negaidiet brīnumus, galvenais kārdinoša foto tapšanā protams ir pats fotogrāfs.Kā fotografēt ?Neslēdziet fotoaparātu automātiskajā režīmā. Kas ir automātiskais režīms? Tas ir tad, kad fotoaparāta programmatūra fotogrāfē ar visu parametru vidējo rādītāju : vidējs asums, vidējs apgaismojums utt. Tādējādi attēls būs viduvējs, neizteiksmīgs.

Jums ir nepieciešams iestatījumus pārslēgt manuālajā režīmā vai arī uz diafragmas ( A ) prioritāti. Kad mēs uzstādam diafragmas prioritāti un maksimāli atveram to, tad mums rodas iespēja variēt asuma dziļumu. Tas mums būs minimāls, bet attēls kļūs pievilcīgs.Iemācieties kontrolēt gaismu, kas krīt uz priekšmetu.Ja jums nav speciāla aprīkojuma, bet jūs vēlaties radīt skaistu bildi, tad jums ir jāatrod visvairāk izgaismotā vieta. Tā var būt vieta pie loga, uz balkona, vai atklātā verandā. Jo vairāk gaismas, jo aizvara ātrums var būt mazāks, un jūs varat likt mazāku uzsvaru uz matricas jūtīgumu. Jo mazāka nozīme ir matricas jūtīgumam, jo augstāka ir attēla kvalitāte, labāka attēla krāsa, līdz ar to skaistāka bilde.Foto:recipegirl.comFoto: ramblingspoon.comNāksies ieguldīt līdzekļus iekārtu iegādei.Pat mājas apgaismojumam ir savi nelieli noslēpumi. No vienas puses, vairāk gaismas nāk no loga, taču gaisma ir vērsta vienā virzienā, bet priekšmetu jums jānovieto tā, lai apgaismojums būtu arī no jūsu puses. Ko šajā gadījumā darīt? Jums palīdzēs vienkāršas baltas papīra lapas. Taču ja rocība ļauj, foto veikalos var iegādāties gaismas atstarotājus.

Atstarotājs var būt sudraba, zelta vai baltā krāsā. Baltā krāsa sniedz neitrālu atspulgu, taču tas ir minimāls, bet sudraba krāsas atstarotājs dod pietiekami daudz gaismas.Ja jūs novietosiet divus atstarotājus kreisajā un labajā pusē no fotoaparāta, tad tie sniegs nepieciešamo kvalitatīvo apgaismojumu. Pārvietojot tos tālāk vai tuvāk, jūs varat iegūt ļoti skaistas gaismas, atspulgus un gaismu ēnas. Ja atstarotājus novietosiet apakšā, tie radīs gaismu ēnas no ēdiena trauka, bet, ja novietosiet virs kompozīcijas, tad radīsiet skaistu atspīdumu un gaismu ēnu spēli.Ar šo ir pilnīgi pietiekami, lai radītu skaistas fotogrāfijas. Kvalitatīva ēdiena fotogrāfijas izveidei svarīgi iegādāties statīvu! Kameras ievietošana statīvā atbrīvos jūsu rokas no fotoaparāta turēšanas. Statīva iegāde ir svarīgāka par atstarotāju un zibspuldzes iegādi. Tāda ir mana pārliecība.

Zibspuldze arī var tikt izmantota gaismas efekta uzlabošanai. Taču zibspuldze rada ļoti spilgtu gaismu, ēnas būs ļoti asas un neglītas. Lai uzlabotu situāciju zibspuldzei var uzlikt gaismas kliedētāju, vai arī zibspuldzi var pavērst pret griestiem. Visi šie palīglīdzekļi sniedz jums iespēju būt ne tikai fotogrāfam, bet arī domājošam cilvēkam, kuram ir iespējas realizēt savas idejas.Foto:en.wikipedia.orgFoto: en.wikipedia.orgIr jāiemācās apstrādāt fotogrāfijas.

Profesionāli fotogrāfi, kuri strādā ar pārtikas produktu un ēdienu attēliem, zin, ka ļoti bieži priekš reklāmu fotogrāfijām gatavotos ēdienus neizcep līdz nepieciešamajai kondīcijai, pārcep, pielīmē, apber ar spīguļiem, lako, ietonē utml. Galvenais, lai ēdiens uz fotogrāfijas izskatītos skaisti un kārdinoši. Garšas īpašībām šajā gadījumā nav nekādas nozīmes.

Taču, ne vienmēr ēdienu uzlabo. Ja cilvēks mājas apstākļos fotogrāfē reālu, patiešām garšīgu ēdienu – kā radīt fotogrāfiju tikpat gardu, kā pagatavotais ēdiens, kuru autors vēlas demonstrēt auditorijai?Šajā gadījumā palīdzēt varēs fotogrāfijas apstrāde ar datora programmas palīdzību. Šī programmatūra sniegs jums iespēju uzņemto attēlu pārvērst par ko vien vēlaties. Protams katra šāda programma ir jāapgūst, bez šīm zināšanām pilnvērtīga foto apstrāde nesanāks. Ir jāiemācās rediģēt, tad mēs iegūsim vēlamo attēlu tādu kādam tam jābūt, lai tas patiktu visiem. Pašam autoram pirmām kārtām.Filmiņa vai digitālais?Ēdienu fotogrāfēšanai mājas apstākļos labāk izmantojiet digitālo fotoaparātu, jo tad jūs uzreiz redziet, kā attēls izskatās. Agrāk strādājot ar filmiņām, fotogrāfi gadiem izstrādāja dažādus paņēmienus, lai iegūtu vēlamo rezultātu. Taču tagad uz ekrāna viss ir redzams uzreiz, dažas sekundes pēc fotogrāfijas uzņemšanas. Tādējādi klients uzreiz var piedalīties kompozīcijas un pārējo fotogrāfijas detaļu apspriešanā.

Es nevaru pateikt, ka digitālā fotogrāfija ir laba vai slikta, tā vienkārši ir citāda, ar savādāku pieeju.Ja proti – super! Tas ir tāpat kā mūzikā. Jūs varat iegādāties dārgu vijoli, bet nemākat to spēlēt. Tādā gadījumā jums ir jāiemācās spēlēt. Daudzi cilvēki nopērkot fotoaparātu, sevi dēvē par fotogrāfiem . . . Taču ir jāsaprot, ka ar to ir par maz. Fotogrāfs – ir mākslinieks, kurš rada tādus attēlus, kas atspoguļo mākslinieka gaumi un redzējumu, un kuri nekādi nav salīdzināmi ar citiem.Lai izdodas!

Viktorija