• Ēdienu foto, Latvija, Rīga
Назад к списку

Kā tiek fotografēts ēdiens

Lai varētu tapt profesionālas (lasīt baudāmas) ēdiena fotogrāfijas ir nepieciešams kopdarbs, ar klientu, fotogrāfu, ēdiena stilistu, rekvizitoru un viņu asistentiem.Jau ilgu laiku ēdiena fotogrāfijām ir tendence tikt uzņemtām un izkārtotām līdzīgā manierē kāda cilvēki raduši ēdienu redzēt: servēts uz galda un fotografēts no augšas t.i. Itkā no ēdāja skatu punkta. Ēdienu stilists attiecīgi ēdienu izkārto un dekorē tā, lai ēdiens izskatītos labi no augšas.

Visas sastāvdaļas sakārtotas uz plakana šķīvja un uzskatāmi atdalītas viena no otras. Taču ne vienmēr notiek tieši tā. Uzklausot klienta vēlmes, ēdienu stilists un fotogrāfs ļaujas eksperimentiem. Tiek mainīts apgaismojums, fotografēšanas leņkis un aksesuāri, kā rezultātā tiek panākts klientam vēlamais rezultāts. Labs ēdienu fotogrāfs nekad neatdos klientam fotogrāfijas, kuras kvalitātes ziņā neapmierina pašu fotogrāfu.

Gatavie foto ir jebkura fotogrāfa vizītkarte.Pavisam nesen dominējošā tendence ēdienu reklāmu fotogrāfijās bija pasniegt ēdienu maksimāli vienkāršu, tīru un dabisku,cik vien tas ir iespējams. Ēdiena stilista uzdevums ir panākt, lai ēdiens labi izskatās pabeigtā forogrāfijā. Laiks un pūliņi,kurus pieliek stilists ,lai uzmanīgi un mākslinieciski sakārtotu ēdienu ari ir iemesls kāpēc bildes ir tik atšķirīgas no tām, kādas izvedo cilvēks bez ēdiena fotografēšanas pieredzes.

Ēdiena stilisti parasti ir pieredzējuši ēstgatavotāji - daži pat profesionāli šefpavāri. Papildus zināšanām par uzturvērtību un pavārmākslu , ēdiena stilistiem ir jābūt atjautīgiem pircējiem, jo viens no svarīgākajiem faktoriem ir iegādāties "fotogēniskus" pārtikas produktus. :) Kā jau profesionāļi viņi vizualizē pabeigtu fotogrāfiju jau uzklausot klienta vēlmes.